بی بی نیمز

مهاباد

مهاباد :    (اعلام) ۱) رودی در استان آذربایجان غربی به طول ۸۵ کیلومتر، که از ارتفاعات جنوب غربی سرچشمه می  گیرد و پس از عبور از مهاباد و مخلوط شدن با رودهای دیگر به دریاچه  ی ارومیه می  ریزد؛ ۲) شهرستانی در جنوب شرقی استان آذربایجان غربی با مرکز مهاباد. [نام پیشین آن ساوجبلاغ بوده است]؛ ۳) شهری در شهرستان اردستان در استان اصفهان.

 

 

اسم مهاباد در لغت نامه دهخدا

مهاباد. [ م َ ] (اِخ ) یکی از شهرستانهای آذربایجان باختری، که از طرف شمال به دریاچه ٔ ارومیه و بخش نقده و از طرف جنوب به بخش بانه از شهرستان سقز و از طرف خاور به شهرستان میاندوآب و از طرف باختر به مرز عراق محدود می باشد. آب و هوای شهرستان مهاباد اولاً نسبت به پستی و بلندی و ثانیاً به علت جنگلی بودن متغیر است، بدین ترتیب که قسمتهای کوهستانی سردسیر و ییلاقی و قسمتهای جلگه و جنگلی معتدل است و تابستانی گرم دارد. کوههای مهم آن عبارتند از کوه لندشیخان (با ارتفاع ۲۷۳۰ متر)، کوه سرمستان (با ارتفاع ۱۸۱۲ متر)، کوه قصریک (با ارتفاع ۲۴۲۴متر) و کوه قیزقایان (با ارتفاع ۲۹۵۴ متر) که در مرز ایران و عراق قرار دارد. شهرستان مهاباد از سه بخش حومه، بوکان و سردشت تشکیل گردیده است. مرکز شهرستان مهاباد شهر مهاباد است. (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج ۴). و رجوع به مهاباد (بخش ) و مهاباد (شهر) شود.
مهاباد. [ م َ ] (اِخ ) (بخش حومه ) نام یکی از بخشهای سه گانه ٔ شهرستان مهاباد است که از ۴۴۳ آبادی بزرگ و کوچک تشکیل گردیده و جمعیت آن با شهر مهاباد در موقع تألیف فرهنگ جغرافیایی ایران ۹۶۶۶۰ تن بوده است. (از فرهنگ جغرافیائی ایران ج ۴). و رجوع به مهاباد (شهرستان ) و مهاباد (شهر) شود.
مهاباد. [ م َ ] (اِخ ) شهر مهاباد مرکز شهرستانی به همین نام در ۱۳۱کیلومتری شهر ارومیه و ۱۰۱۶کیلومتری شمال باختری تهران از راه سنندج واقع گردیده و فاصله ٔ آن تا تهران از راه میاندوآب -تبریز ۸۲۷ کیلومتر است. طول جغرافیایی آن ۴۵ درجه و ۴۳ دقیقه و ۳۰ ثانیه و عرض جغرافیایی آن ۳۶ درجه و ۴۶ دقیقه و ۳۰ ثانیه و ارتفاع آن از سطح دریا ۱۳۲۰ متر و اختلاف ساعت آن با تهران ۲۲ دقیقه و۴۴ ثانیه است. در موقع تألیف فرهنگ جغرافیایی ایران، جمعیت آن ۱۵۹۷۱ تن بوده و در آن هنگام یک دبیرستان پسرانه، یک دبیرستان دخترانه، و ۵ دبستان و دو بیمارستان داشته است. (از فرهنگ جغرافیائی ایران ج ۴).
مهاباد. [ م َ ] (اِخ ) نام چند محل از توابع قم است از جمله محلی از رستاق لنجرود. (تاریخ قم ص ۱۳۶). و محلی از طسوج سراجه. (تاریخ قم ص ۱۲۱).
مهاباد. [ م َ ] (اِخ ) دهی است از بخش فیروزکوه شهرستان دماوند با ۳۳۰ تن سکنه. محصول آن غلات، بنشن، سیب زمینی و انواع میوه هاست. (از فرهنگ جغرافیائی ایران ج ۱).
مهاباد. [ م َ ] (اِخ ) قصبه ای است از دهستان گرمسیر شهرستان اردستان، دارای ۳۵۱۲ تن سکنه. محصول آن غلات، پنبه، انار،پشم و روغن است. (از فرهنگ جغرافیائی ایران ج ۱۰).

اسم مهاباد در فرهنگ فارسی

مهاباد
( سابقا ساو جبلاغ کبری ) ۱ – یکی از شهرستانهای استان چهارم ( آذربایجان غربی ) . از طرف شمال به دریاچه رضائیه و دهستانهای شهرستان نقده از جنوب به بانه از خاور به شاهین دژ و میاندو آب از باختر بمرز ایران و عراق محدود میباشد . آب و هوای آن متغیر است بدین ترتیب که قسمتهای کوهستانی آن سردسیر و ییلاقی است و قسمت جنگلی آن دارای تابستانهای گرم میباشد . این شهرستان را رودخانه های مهاباد سردشت بادین آباد سیمین رود و چشمه سارهای متعدد مشروب میکند . شهرستان مهاباد از سه بخش حومه بوکان و سردشت تشکیل شده است که جمعا ۷۷٠ آبادی کوچک و بزرگ و مجموعا ۱۵۲/٠٠٠ تن سکنه دارد . مرکز آن شهر مهاباد است که ۲٠۳۳۲ تن سکنه دارد. محصول عمده آن غلات حبوبات توتون چغندر مواد جنگلی و فراورده های دامی است . ۲ – نام یکی از بخش های سه گانه شهرستان مهاباد استان چهارم ( آذربایجان غربی ) . این بخش از ۴۴۳ ده تشکیل شده است و سکنه آن ۷۶۳۶٠ تن میباشد .
قصبه ای است از دهستان گرمسیر شهرستان اردستان ٠
مهاباد سمندر
دهیست از بخش خواف شهرستان تربت حیدریه
مهاباد سنجری
دهیست از بخش خواف شهرستان تربت حیدریه
حسن آباد مهاباد
ده از دهستان گرمسیر شهرستان اردستان